Okolo Třeboně / music festival
Nejbližší akce
+ +
dnů
hodin
minut
sekund

Navigace:

Martin Hejnák

 rok vzniku: 1998,  město: Kladno
 stav účasti: základní kolo

Martin Hejnák

Základní informace

Bizarní písničkář, kytarista a skladatel, hudba na pomezí undergroundu, punku, folku, psychedelie, orientální hudby a jiných žánrů
ukázky tvorby a prezentace také na www.bandzone.cz/martinhejnak>
Martin Hejnák začal v roce 1998 vystupovat po pražských hudebních klubech s jednou akustickou kytarou jako sólový písničkář. Z počátku by se jeho styl dal definovat jako směs folku, rocku a punku s neobvyklými kompozičními postupy, v pozdějších letech získaly jeho skladby i psychedelický nádech s prvky neobvyklých experimentů s harmonií a rytmem. Se svým těžko zařaditelným syntetickým hudebním stylem se vymyká nastupující mladé generaci písničkářů a představuje na tomto poli těžkou avantgardu.
V letech 1999 začal spolupracovat s hudebním vydavatelstvím Morava, u kterého vyšlo debutové album Společně se budeme divit a o tři roky později i druhé album Pronikající, na kterém hostoval i někdejší bubeník Katapultu Milan Balcar a členové skupiny Haggard. Po rozchodu s vydavatelstvím Morava začal Martin Hejnák spolupracovat s členy hudební skupiny Panama Davidem Heiderem (ex-Mezi proudy, nyní Nano) a později i Džianem Babanem, kteří se podíleli na následujících albech Svět v zámku (2005) a Více chrámových vln (2007) v roli studiových hudebníků a obohatili tak Hejnákovy písně o celou řadu dalších nástrojů. Sám autor ve svých nahrávkách využívá často i nehudebních nástrojů (např. kráječ na knedlíky, poklice, kovové destičky, kladivo, šroubováky nebo nástroj vlastní výroby mechanický strunostroj). Alba Svět v zámku a Více chrámových vln představují v jeho diskografii výrazný příklon k alternativní hudbě. V období 2010 – 2014 spolupracoval s písničkářem Martinem Rousem (ex-Sluníčko, Šántí) na vzniku alba Ve víru.
Během dvanáctiletého působení na klubové scéně odehrál Martin Hejnák více než dvě stovky koncertů po klubech, kavárnách i na menších festivalech a vystupoval mj. jako „předskokan“ na koncertech známého akordeonisty Jima Čerta, Sester Steinových nebo skupin Květy a Hm… Na koncertech, které se vyznačují zejména dramatičností a bezprostřední syrovostí kytarové hry, hraje zpravidla jen za skromného komorního osvětlení svíček.

Diskografie

  • Ve víru
    rok vydání: 2014, místo natočení: Praha, vydavatel: vlastní náklad
  • Příznivé vyhlídky
    rok vydání: 2009, místo natočení: Praha, vydavatel: vlastní náklad
  • Více chrámových vln
    rok vydání: 2007, místo natočení: Praha, vydavatel: vlastní náklad
  • Svět v zámku
    rok vydání: 2005, místo natočení: Praha, vydavatel: vlastní náklad
  • Pronikající
    rok vydání: 2002, místo natočení: Praha, vydavatel: Morava
  • Společně se budeme divit
    rok vydání: 2000, místo natočení: Praha, vydavatel: Morava

Členové kapely

  • Martin Hejnák
    akustická kytara

Fotografie kapely

Copyright 2015 Pavel Barnáš - Agentura BÁRNY, Realizace: Euro Grid Support Center s.r.o.